Jaki węgiel do palenia w piecu?

Przy stale rosnących cenach paliwa węgiel kamienny w dalszym ciągu stanowi tani sposób na ogrzewanie. Co bardziej nadaje się do spalania węgiel czy jego pochodne – miał i ekogroszek?

Przy wyborze optymalnego rozwiązania należy zwrócić uwagę na kaloryczność paliwa, czyli ilość wytwarzanego ciepła przypadającego na 1 kg węgla. W Polsce normą jest 26-30 MJ/kg.

Węgiel niskokaloryczny jest wprawdzie dużo tańszy, ale trzeba go częściej dokładać do palenia przez co mamy znacznie więcej popiołu do usunięcia.

Do spalania najlepiej nadaje się węgiel o grubszym sortymencie, tj. kostka (6-20 cm) lub orzech (2,5-8 cm). Można również zastosować ekogroszek, czyli węgiel sortymentu groszek poddany obróbce tak, by można go było używać w kotłach z podajnikiem. Jest on odsiarczony i odkamieniony, dzięki czemu podczas spalania ulatnia się mniej szkodliwych substancji do środowiska.

Paliwa o najgorszej jakości to miał i pył. Mają niską kaloryczność, a w dodatku przy zakupie trzeba być ostrożnym, gdyż źle przechowywane łatwo ulegają zanieczyszczeniom i wilgoci. Podczas spalania sortymentu poniżej 0.6 cm do środowiska wydziela się więcej pyłów i zanieczyszczeń.

x zwiń

NASZ SKLEP WYKORZYSTUJE PLIKI COOKIES.

Używamy informacji zapisanych za pomocą plików cookies i podobnych technologii w celu dostosowania naszego serwisu do indywidualnych potrzeb użytkowników oraz w celach reklamowych i statystycznych.
W przeglądarce internetowej można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Korzystając z naszego sklepu bez zmiany ustawień w przeglądarce internetowej dotyczącej cookies oznacza, że będą one zapisane w pamięci urządzenia.
Więcej informacji .